6 Populaarseimat Itaalia Toitu

1. Pitsa

Kuigi saia õli ja maitseainetega söödi ka mujal maailmas kui Itaalias, pole ühtegi toitu mis iseloomustaks Itaaliat rohkem kui pitsa.

See on odav, lihtne, ja kõhtutäitev. Esimesi kirjeid sellest leiab juba 18st sajandist mil ta Naplesi linnas populaarseks tehti. Esmakordselt lisati põhjaks tomatikaste ja kui kuninganna Margherita linna külastas, sai see saiatükike ka temalt oma nime.

Täna leiab Itaalias kahte põhi tüüpi pitsat – Rooma stiilis, mis on mega õhukene ja pigem krõbe ning väiksemat, Neopolitaani stiilis pitsat mis on paks, pehme ja meenutab natukene rohkem kooki.

Nüüd leiab ka hunnikutes teisi variatsoone, alustades New York-style pitsaga ja lõpetades Vietnami ja Jaapani variatsoonidega.

Kindlasti paljude eestlaste lemmikroog 🙂

2. Lasanje

Lasanje koosneb laiadest, lamedatest pasta nuudlitest mis laotatakse pannile kihtides. Vahele pannakse veiseliha, tomatikastet, juustu, ja erinevaid maitseaineid.

Kui otsid head lasanjeretsepti, julgeme soovidata seda:
https://www.walksofitaly.com/blog/food-and-wine/italian-lasagna-recipe

3. Risotto

Risottot peetakse Itaalias luksuslikuks rooks. See koosneb enamjaolt mõnusast kreemisest riisist, mis on natukene isegi supilaadne. Juurde võib lisada peaaegu kõike, alatest kalast ja muudest mereandidest ja lõpetades kanaga.

4. Carbonara

Viimasel Itaalia reisil käies sõin ma 14 päeva ainult pastat ja muud midagi – seda on lihtne teha, sest seal on pasta odav ja halba rooga on raske leida. Carbonara on neist kindlasti populaarseim ja ka minu lemmik.

Ta on meeletult lihtne – spagetid, munad, õige juust, natukene pipart. Kuid maitse tuleb detailidest ja itaallased hoiavad oma saladusi hästi. Sellist Carbonarat nagu sain Roomas, pole kusagil maailmas uuesti leidnud.

Kui külastate, küsige kindlasti kohalikelt soovitusi, mitte reisiraamatutest või TripAdvisorist.

5. Trühvlid

Kindlasti üks maailmas kõige rohkem tähelepanu saanud tooraine, trühvel, on Itaalias super populaarne. Hinnad on muidugi röögatud, sest neid ise kasvatada on pea võimatu ja leiab ainult metsast, kasutades spetsiaalselt treenitud koeri ja sigu.

Neid on kahte sorti, haruldlasem on aromaatiline valge trühvel mis on ka kõrgema hinnaga ja tavalisem must trühvel.

Kui otsid parimaid trühvleid, seikle Tuscany piirkonda.

6. Tiramisu

Kui pitsast ja pastast kopa ette viskab, on aeg magustoiduks. Tiramisu on jällegi megalihtne magustoit mis on laialt levinud kuid ülimalt maitsev. Seda tehakse ilma küpsetamata, kasutades mascarpone juustu, kohvi ja muud mõnusat.

See on ka siin listis “uusim” roog mis leiutati umbes 1960 ringis.

Mis Sinu lemmik itaalia toit on? Kirjuta meile ja anna teada.